Pagina 1 van 1

Dolk maken

BerichtGeplaatst: 03 jan 2020, 12:47
door Arjan Stam
Na meerdere messen gemaakt te hebben vond ik het tijd worden voor een nieuwe uitdaging, een dolk. Het symmetrisch houden van de snedes en de wat lastigere hittebehandeling hadden mij tot nu toe daar altijd vanaf gehouden. Normaal gesproken verhit ik het staal namelijk met een paar branders waarbij de snede hard wordt, maar de rug vrijwel altijd zachter. Nu moesten er twee snedes gehard worden. Vreemd genoeg was dat eigenlijk heel eenvoudig en helemaal niet zo'n probleem als ik verwacht had, gewoon de hitte vanaf het midden laten oplopen en vervolgens trok het bijna vanzelf naar de snedes toe.

Tijdens het werken aan deze dolk ben ik steeds gestopt op het moment dat ik merkte dat ik mij wilde gaan haasten om het af te krijgen. Al te vaak heb ik op dat moment fouten gemaakt waardoor het hele mes weggegooid kon worden 8)

Uiteindelijk is het gelukt, zeker niet perfect maar toch wel een mooi resultaat. Zoals verwacht was het rechthouden van de middenlijn best wel lastig en is dus niet overal gelukt. Hieronder een paar foto's:

Specificaties:
Staal: O2
Handvat: Wengé hout
Stootplaat: stainless steel (afgewerkt tot korrel 400 en op de randen rondgemaakt en gepolijst)
Kraag tussen stootplaat en hout: messing

Afbeelding

Op deze foto kan je mooi de balans zien die een klein stukje voorbij de stootplaat van de dolk ligt. Het handvat is hier nog niet met olie behandeld.Afbeelding

Afbeelding

Op deze onderste afbeelding zie je de dolk in de schede die ik erbij gemaakt heb.
De schede is opgebouwd uit verschillende lagen. De afbeelding erop is een wat artestieke weergave van een Griekse helm. Op het 'voorpaneel' is ook een basketweave aangebracht.


Afbeelding

Re: Dolk maken

BerichtGeplaatst: 04 jan 2020, 08:08
door Mark2007
heel mooi eindresultaat.

Re: Dolk maken

BerichtGeplaatst: 04 jan 2020, 10:14
door Kwakster
Dat vind ik ook, petje af.

Re: Dolk maken

BerichtGeplaatst: 04 jan 2020, 11:55
door Robinnl
Heel netjes!

Dolk maken

BerichtGeplaatst: 06 jan 2020, 18:26
door Arjan Stam
Dankjewel voor de complimenten :-)Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk