• Advertisement

Sabol Brothers gyuto's

Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 12 maart 2019, 11:25

Momenteel aan het wachten op twee 210 mm gyuto's gemaakt door de Sabol Brothers in Slowakije.
De ene krijgt een deep cryo Elmax lemmet @ +/- 62 HRC, een snedehoek van +/- 25 graden inclusief, en +/- 0,2 mm dik net achter de snede.
De ander krijgt een deep cryo K390 lemmet @ +/- 64 HRC, een snedehoek van +/- 25 graden inclusief, en +/- 0,2 mm dik net achter de snede.
De grepen van beide messen worden gemaakt uit octagonaal geslepen zwart linnen Micarta met een kleuraccent.

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 12 maart 2019, 11:32

Beide lemmeten zijn nu klaar om permanent te worden bevestigd in de grepen alsook om te worden geslepen, en op het Elmax mes moet nog de naam van de makers ge√ętst worden.
Daarna worden de messen verzonden.

Afbeelding
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 12 maart 2019, 11:39

Kwam deze recente clip tegen op het Amy Learns To Cook channel (?), waarin een vrouwelijke hobbykok haar inzichten omtrent 3 verschillende Sabol Brothers keukenmessen in N690 staal met de kijker deelt, 8)

https://hooktube.com/watch?v=miUl1L5SkO4
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Janjan op 14 maart 2019, 22:23

Mooie messen. Goed scherp ook, zo te zien. Ook best spannend om te zien hoe ze de tomaat snijdt naar haar vingers toe. :mrgreen:
Janjan
Forumlid
 
Berichten: 120
Geregistreerd: 30 jun 2013, 11:22
Woonplaats: Leiden

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 15 maart 2019, 16:10

Het is inderdaad nog geen profkok zullen we maar zeggen, 8)

De messen zijn overigens vanmiddag bezorgd, en dit zijn de eerste foto's.
Detailfoto's volgen later nog.
Het kiridashi mesje in N690 staal @ 61-62 HRC is een cadeautje omdat de broers vonden dat ik na betaling wat langer dan normaal op de messen heb moeten wachten, al kwam dat doordat ze beiden enigszins ziek waren geweest.
Als dat geen fantastisch gebaar is dan weet ik het niet.

Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 16 maart 2019, 14:13

Even snel een vergelijkingsfoto genomen van beide Sabol Brothers gyuto's samen met 2 net geslepen Japanse guyto's welke in gebruik zijn bij twee Nederlandse profkoks.
Het bovenste mes is een Takamura 210 mm gyuto in R2/SG2 staal, en eronder een Kotetsu 210 mm Type III gyuto, eveneens in R2/SG2 staal.

Afbeelding

De beide Japanse gyuto's werden vanochtend opgehaald door forumlid Patrick, de eigenaar van de Takamura, en hij heeft dus ook even de messen van de Sabol Brothers kunnen bekijken/bepotelen.
Ik had de indruk dat hij e.e.a wel mooi vond, maar misschien reageert hij zelf nog.
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor patrick op 16 maart 2019, 15:02

Ik heb ze inderdaad vanochtend mogen bewonderen.

Zien er zeer mooi afgewerkt uit, en flinterdun achter de snedes.
Een stuk dunner als mijn Takamura en collega zijn Kotetsu.

Ze zijn iets groter dan de andere 2 koksmessen op de foto maar wel lichter.
(Dit is ideaal als je ongeveer 4 uur per dag het mes in handen hebt)

Ben benieuwd hoe de snede zich houdt in de praktijk !
patrick
Forumlid
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 09 dec 2014, 21:47
Woonplaats: Nederland

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 19 maart 2019, 10:37

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Specificaties:

Maximale lemmetdikte (ricasso): 2,58 mm
Maximale lemmethoogte (ter hoogte van de hiel): 4.9 mm
Dikte net achter de snede (bij benadering): 0,23 (hiel gebied), 0,20 (midsectie), 0,29 mm (punt gebied)
Lemmetlengte van greepuiteinde tot lemmetpunt: 22,4 cm
Lemmetlengte van hiel tot lemmetpunt: 20,9 cm
Greeplengte: 14,6 cm
Gewicht: 194 gram

Meer info over Elmax staal: http://www.zknives.com/knives/steels/se/elmax.shtml
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 20 maart 2019, 10:16

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Maten & gewicht:

Maximale lemmetdikte (ricasso): 2,78 mm
Maximale lemmethoogte (ter hoogte van de hiel): 4.9 mm
Dikte net achter de snede (bij benadering): 0.16 mm (hiel gebied), 0.20 mm (midsectie), 0.22 mm (punt gebied)
Lemmetlengte van greepuiteinde tot lemmetpunt: 22,5 cm
Lemmetlengte van hiel tot lemmetpunt: 20,9 cm
Greeplengte: 14,8 cm
Gewicht: 204 gram

Meer info omtrent K390: https://www.bohler-edelstahl.com/en/K390PM.php
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Tool op 02 apr 2019, 19:04

Je hebt natuurlijk al redelijk wat keukenmessen in je handen gehad/geslepen/getest.
Wat vind je nu van deze?
De cijfers zijn natuurlijk maar een deel van het verhaal ;)

Moet zeggen dat ik de stijl leuk vind, maar een houten handvat mooier vind.
Wel een leuke twist zo!
Avatar gebruiker
Tool
Forumlid
 
Berichten: 117
Geregistreerd: 25 sep 2010, 12:58
Woonplaats: Helmond

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 03 apr 2019, 15:28

Qua uiterlijk vind ik de messen erg geslaagd, mede omdat ik zelf het gyuto model, de lemmetlengte, het linnen Micarta greepmateriaal & de greepvorm heb uitgezocht.
Micarta is beter bestand tegen vocht & afwasmiddelen vergeleken met de meeste houtsoorten.
Ook geslaagd vind ik het feit dat beide lemmeten zo mooi dun zijn uitgeslepen, en ik verwacht dat ze goed zullen presteren.
Ik heb ze namelijk nog niet gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, 8)

In de eerste plaats omdat er een probleempje was met beide messen.
Toen ik ze uit de verpakking en daarna uit hun houten saya's haalde bleken beide snedes op het rechte stuk enigszins licht te weerspiegelen, en aldaar waren ze dus een beetje bot (het Elmax mes net iets meer dan het K390 mes)
Contact opgenomen met de broers en mijn vermoeden uitgesproken dat het pakket misschien ruw behandeld was tijdens de verzending, maar dat bleek waarschijnlijk niet het geval.
Na wat testen in hun werkplaats kwamen ze erachter dat er abrasieve deeltjes in de lijm van de saya's zaten, en blijkbaar was dat de oorzaak.
Ze hebben meteen nieuwe saya's gemaakt met andere lijm en die op hun kosten naar me toegestuurd.
Bleef over het herslijpen van beide snedes, hetgeen ik vanmiddag gedaan heb.

Het tweede punt is dat ik in elk geval een van de messen (mogelijk ook beide) eerst wil laten uitproberen/testen door een zorgvuldige professional in een restaurantkeuken.
Eens zien waar deze messen staan ten opzichte van high-end Japanse gyuto's.

Beide opnieuw geslepen messen in hun nieuwe saya's, met de oude saya's eronder:

Afbeelding
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Sabol Brothers gyuto's

Berichtdoor Kwakster op 24 mei 2019, 18:26

Korte impressie van een Sabol Brothers gyuto in N690 staal:

https://www.youtube.com/watch?v=zjq2RXRYXz0
Kennis weegt niets.
Avatar gebruiker
Kwakster
Forumbaasje
 
Berichten: 4127
Geregistreerd: 01 jan 1970, 00:00
Woonplaats: Apeldoorn


Keer terug naar Keukenmessen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron