• Advertisement

Fat Man-Fat Grip F-S

Fat Man-Fat Grip F-S

Berichtdoor RVR op 29 maart 2011, 23:12

Zoals al eerder gemeld zijn er van de F-S redelijk veel wat minder bekende versies, wou deze keer de zogenaamde Fat Man dan wel Fat Grip F-S laten zien, zo genoemd door de afwijkende greep: stuk dikker dan andere modellen.
Ook heeft de greep een veel grovere karteling/knurling dan bij andere types: geeft een wel goede grip natuurlijk..

Er werd gedacht dat deze messen tijdens WW2 in de US werden geproduceerd door Landers, Frary, & Clark oa te lezen in het boek "The Earliest Commando Knives" van Dr. William Windrum" helaas zit dat boek vol zit met onwaarheden... De wijsheid dat deze US produktie zouden zijn komt misschien doordat bij sommige een hoesje/scabbard bij zit waarvan de drukknop gemaakt is door RAUF: een amerikaans bedrijf. (beetje mierenneukerij misschien maar ja hoort bij verzamelen ;) )
Typisch Amerikaans hoesje
Afbeelding
Nog een maar dan redelijk gemodificeerd met 2 Fat Man's ernaast.
Afbeelding
Inmiddels word dit type hoesje/scabbard gezien als na-oorlogs en gevonden bij meerdere soorten FS messen die na de oorlog zijn verzonden naar de US zonder eigen scabbard en daar een een vervangende hebben gekregen.

De originele was zoals op onderstaande foto een met een blinkend metalen uiteinde.
Afbeelding

Ook te zien op de foto van de SAS patrouille in Frankrijk, kerel rechterkant achter de auto met Bren (volgens mij) heeft een Fat Man op zijn linker heup hangen.
Afbeelding

Nu is de gedachte dat tenminste J. Clarke een van de producenten was en omdat veel Fat Man's een Britse broad arrow hebben met nr 4 of 2 is het duidelijk een Brits produkt zoals eigenlijk alle F-S types uit die periode behalve de OSS en Marine Raider Stiletto.
/I\4
Afbeelding
/I\2
Afbeelding

Voor de rest een vrij universeel model met een aantal die een afwijkende pommelnut hebben zoals onderstaande en kleine verschillen in lemmet lengte en dus gewicht.
Afbeelding

(Info en foto's oa met dank aan Olof, Ron en Fabnatcyr van Gotavapen)

Groetjes, Ruben
RVR
Forumlid
 
Berichten: 113
Geregistreerd: 23 aug 2008, 13:59
Woonplaats: Almere

Keer terug naar Militaire messen uit heden & verleden

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron